Thursday, February 17, 2011

The Percée of Vin Jaune (EN)

La Percée du Vin Jaune
The 5th and 6th of February, there is a big festival in Arbois, a small village in the Jura region, where Vin Jaune (yellow wine) is produced. I went to this festival on the 6th. The festival was amazing and extraordinary. After arriving, you receive ten tickets for tasting (5 for vin jaune, 1 for macvin, 4 for red, white or crémant (similar to champagne)). I arrived at 9:30am. Starting from noon, you could taste some wines with the tickets. So, until noon, we walked around and we listened to some marching bands. Afterwards, we ate at a pizzeria (as always). Actually, we had not gone to the other pizzeria since the end of January.

Finally, it was time!
The vin jaune has a very distinct taste, but I thought it was delicious. Also, I really liked crémant, and the red and white wines that I tasted. Macvin essentially sucked, it was wayyyy too sweet.

To find the tasting stations, you could walk around the street, enter basements, or enter some stores. We saw a lot of drunk older people, and it was hilarious to watch them. Often, you’d see them walking around giving their extra tickets to younger people. I unfortunately was not so lucky as to be a recipient of such.

We left around 5pm by train. We had a fantastic time!






One of the marching bands


The bathroom (NYC!)


Wine bottle lights


Ô la vache (holy cow).


...bizarre
...still bizarre




- Matt Lipinski

Récapitulation !



C'est déjà le 17 février 2011 et je suis arrivé le 13 janvier.

D'abord, la première semaine était amusante et simple. J'ai fait la connaissance des autres qui je ne connaissais pas, en plus de notre "den mother" Annick. Elle est très sympa. J'ai découvert le centre-ville de Besançon - c'est une vieille et belle ville, avec de belles églies, de nourriture extrêmement délicieuse et des magasins intéressants. La deuxième semaine, nous avons mangé en groupe avec Annick chez la Tour de la Pelote (un restaurant ancien). Il était magnifique ! J'ai goûté (mangé) un pâté au lapin - délicieux, bien qu'il ait été bizarre. Annick m'a dit que j'aurais dû dire "je n'ai pas l'habitude" (c'est plus poli, mais...il était bizarre !)




Les cours ont commencé le 24 janvier au CLA au centre-ville. Ce bâtiment a été remeublé il n'y a pas longtemps. La première semaine me semblait compliquée : en France, on va à tous les cours auxquels il s'intéresse et il choisit après avoir vu tous ces cours-là. Bref, j'ai fait le même, et les miens sont intéressants.
Lundi - Rien !
Mardi - Linguistique générale
Mercredi - Compréhension & expression orale; Société française actuelle; Oralité en français
Jeudi - Écriture; Littérature francophone
Vendredi - Écriture; Compréhension & expression orale; L'histoire contemporaine de la France


Quant à les voyages, je n'ai pas encore visité des régions ou lieux auxquels je veux voyager, sauf la Percée du Vin Jaune (à Arbois, Jura) : je l'expliquerai dans le prochain "blog post".


J'adore la culture et le manger en France. Tout ce que je mange est plus frais, et je n'ai jamais eu un mauvais répas. Nous mangeons assez souvent du "kébab" (attention : ce n'est pas du tout le même que "kebab" en anglais). Kébab en Besançon, ça veut dire de la viande d'agneau dans un durüm ou un petit pain. Mon dieu, il est tellement super. En plus, nous mangeons à un(e) pizzeria presque toutes les semaines. Le pizza en France me semble meilleur qu'aux Etats-Unis.
Ahh...le pain ! Je mange entre une et deux baguette tous les jours. Le pain ici est fantastique ! Au début de mon séjour en France, j'ai mangé un sandwich au moins une fois tous les jours. Ah, j'ai oublié...un soir, j'ai mangé de langue du boeuf ! Il était délicieux !

Pour finir, la culture et les citoyens me font plaisir. J'ai encore beaucoup de difficulté avec la conversation ; la langue française reste difficile. Cependant, j'adore la France, et je suis sûr que je vais "réussir" avec la langue.

Voici quelques photos de Besançon !


Le café au CLA

Un café (au CLA) !

Le pont à Canot (CLA à la droite)

Un gaufre au Nutella

La statue de Victor Hugo (peint à la bombe - le pauvre)

Le phénomene hipster !

Un pont au Rue Veil Picard

La rivière

L'autre côté du pont



- Matt Lipinski

Recap!



I can't believe it's already February 17! I got here January 13!

First off, the first week was fun, simple, and not exciting. I met the others from the group that I did not know, as well as our "den mother," Annick. She is very nice. I discovered the "centre-ville" (center city) of Besançon - it's an old and beautiful city, with beautiful churches, incredibly delicious food and very cool stores. The second week, we all ate together as a group with Annick at the "Tour de la Pelote" (a really old restaurant). It was amazing! I tasted (ate) a rabbit pâté - delicious, even though it was very bizarre.





My classes started January 24 at the CLA in centre-ville. The CLA building was refurnished fairly recently. The first week was complicated: in France, you go to every course that interests you and you choose after having tried your courses. Anyway, I did the same thing, and my courses are interesting.
Monday - No classes!
Tuesday - General Linguistics
Wednesday - Oral Expression & Comprehension; French Modern Society; French Orality
Thursday - French Writing; Francophone Litterature
Friday - French Writing; Oral Expression & Comprehension; Contemporary French History


As for trips, I haven't yet visited any regions or places that I want to go to, except for the "Percée du Vin Jaune" (in Arbois, Jura): I'll explain it in a later post.

I love the culture and the food in France. Everything I eat is more fresh, and I have never had a bad meal. We eat fairly often some "kébab" (it is not at all the same thing as "kebab" in English). Kébab in Besançon is referring to lamb meat in a little wheat wrap or bread roll. My god it is so good. Also, we eat at a pizzeria almost every week. The pizza here is definitely better than in the U.S. (sorry everyone!).
Ahhh, and then the bread. I eat at least a loaf of bread a day (usually 1-2). The bread here is so good. At the beginning of my stay here, I had at least one sandwich per day. Oh yeah, and by the way, I ate cow tongue one night...it was so good!

Finally, the culture and the people are fun and interesting. I still have a lot of difficult with conversation; the French language is still difficult. Nevertheless, I love France, and I'm sure that I'll eventually be fine with the language.

Here are some photos of Besançon!


The café at the CLA

A café (at the CLA) !

The bridge of Canot (CLA to the right)

A waffle with Nutella

The statue of Victor Hugo (vandalized - poor guy)

Le phénomene hipster !

A bridge at Rue Veil Picard

The river

The other side of this bridge



- Matt Lipinski